Prezenţa miniştrilor Relu Fenechiu şi Liviu Dragnea în cabinetul Ponta este pusă sub semnul întrebării după ce, luni, Consiliul Afaceri Generale (CAG) a adoptat concluziile privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, iar minstrul român de Externe Titus Corlăţean a semnat documentul. MCV vorbeşte tocmai despre schimbarea miniştrilor penali şi despre numirile de la DNA şi Parchetul General.
Ma mult, Victor Ponta a declarat joi seara, că este de acord cu ideea înfiinţării unui nou mecanism european care să monitorizeze respectarea statului de drept. Premierul a explicat necesitatea acestui mecanism prin faptul că este în interesul României să aibă un set de reguli şi de standarde foarte clare, în condiţiile în care, după criza de anul trecut, doreşte să dovedească faptul că Guvernul de la Bucureşti respectă toate standardele europene.
„Mi-am anunţat colegii prim-miniştri că Guvernul pe care îl conduc sprijină ideea înfiinţării unui mecanism european care să monitorizeze respectarea statului de drept şi a standardelor europene. Noi respectăm şi sprijinim orice mecanism clar şi eficient de implementare a statului de drept şi a regulilor europene“, a afirmat premierul.
Puncte fierbinţi în MCV
În raportul MCV există două probleme stringente pe care oficialii europeni ne recomandă să le rezolvăm. Prima face referire la numirea cât mai rapidă a unor noi conduceri la Parchetul General şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în urma unui proces deschis şi transparent. De asemenea, auntem atenţionaţi că noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri exista două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie, Relu Fenechiu de la Transporturi şi Liviu Dragnea la Dezvoltare. Ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea, care este acuzat de fraudarea ale