Doctorul Tudor Ciuhodaru a depus un proiect legislativ privind abrogarea legii 9/2012. Proiectul legislativ va intra in dezbaterea Senatului ca prima camera sesizata. Viceliderul grupului parlamentar PP-DD din Camera Deputatilor considera ca forma ca actuala a legii 9/2012 impune posesorilor de masini o noua taxa abuziva si discriminatorie cu impact negativ atat asupra veniturilor cetatenilor cat si varstei parcului auto si asupra mediului.
Deputatul cere actualilor guvernanti un pachet de masuri concrete de protectie a mediului care sa includa facilitati la achizitionarea de masini mai putin poluante si investitii in infrastructura rutiera.
,,Timbrul de mediu reprezinta un ambalaj frumos pentru o noua taxa auto. Guvernul ne obliga sa platim mai mult pentru a fi poluati mai mult. Aceeasi oameni care ne promiteau inainte de alegeri eliminarea oricarei taxe auto ne golesc astazi buzunarele printr-o taxa abuziva si discriminatorie si uita sa investeasca in drumuri sau sa ofere facilitati pentru cei care isi doresc o masina mai putin poluanta”, a declarat Ciuhodaru.
Medicul iesean sustine ca aceasta taxa are doar consecinte negative:
1. In loc sa stimuleze innoirea parcului auto, se incurajeaza achizitionarea de masini vechi si poluante non euro sau euro 1 si 2 la care timbrul de mediu este mai mic decat taxa de prima inmatriculare. La un parc auto de 5,4 milioane de masini, in mare parte imbatranit, avand inmatriculate 932000 de unitati mai vechi de 20 de ani, 1,3 milioane de unitati vechi de 6-10 ani si doar 640000 de unitati de maxim doi ani vechime consecintele sunt previzibile: Romania risca sa devina debuseul si cimitirul masinilor vechi din intreaga UE si doar in 2012 s-a inregistrat o crestere de circa 85% a inmatricularilor de autoturisme vechi.
2. Impactul negativ asupra economiei se datoreaza incurajarii achizitionarii de m