Cea mai veche universitate din România trece printr-o criză financiară fără precedent. În jur de 1.000 de angajaţi, în special din sectorul administrativ, vor trebui să suporte reducerea lefurilor.
Sute de angajaţi ai Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi au primit salarii aferente lunii februarie reduse cu 15%. Deşi zvonurile privind situaţia financiară delicată a instituţiei circulă de mai multe luni în mediul academic, cei afectaţi de măsura de austeritate decisă de conducere au aflat abia după punerea acesteia în aplicare.
Primii afectaţi sunt salariaţii din sectorul administrativ, precum paznici, şefi de birouri, menajere, femei de serviciu sau administratori financiari, majoritatea cu lefuri în jurul a 1.000 de lei. Aceştia au primit în urmă cu câţiva ani un bonus financiar de 30%, alocat din excendentul de venit au universităţii. Senatul a decis acum ca acest bonus să scadă până la 15%.
Micşorări ale veniturilor au fost decise şi în sectorul didactic. Asistenţilor, lectorilor, conferenţiarilor şi profesorilor le-a fost suspendată plata orelor suplimentare, cele făcute în afara grilei de încadrare. Mulţi dintre aceştia câştigau din ore suplimentare încă un salariu în plus. Pe de altă parte, cadrele didactice de la facultăţile considerate sărace, precum cele de Matematică, Chimie sau Biologie, au primit pe 14 martie lefuri mai mici cu 300-500 de lei, din cauza reducerii bugetului de salarii stabilit în baza numărului de studenţi şi a performanţei academice.
Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi are în jur de 1.800 de anjajaţi, 70% dintre aceştia fiind membri ai Sindicatului UNIO. Proporţia între sectorul didactic şi cel administrativ este de 50%-50%. Voci din interiorul instituţiei de învăţământ vorbesc despre o politică de personal deficitară, de scheme supradimensionate, în condiţiile în care numărul de studenţi a scăzut drastic în ulti