Vioara din lemn de trandafir a dirijorului orchestrei de pe Titanic a fost descoperită într-un pod din Marea Britanie şi a fost autentificată, la 101 ani de la naufragiul celebrului pachebot, au anunţat vineri reprezentanţii unei case de licitaţii.
A fost nevoie de şapte ani pentru autentificarea originii acestui instrument muzical, care a supravieţuit miraculos tragediei din 1912, a declarat Andrew Aldridge, de la casa de licitaţii Henry Aldridge & Son din nord-vestul Angliei.
Vioara i-a aparţinut lui Wallace Hartley, şeful unei mici formaţii instrumentale de pe Titanic, care s-a ilustrat cântând până când transatlanticul s-a scufundat în Oceanul Atlantic, în aprilie 1912.
Cadravrul lui Wallace Hartley a rămas 10 zile în apă, iar "vioara a fost găsită într-o valiză din lemn", care era ataşată de trupul său, a explicat Andrew Aldridge.
La puţin timp după producerea catastrofei, mama lui Wallace Hartley le-a declarat jurnaliştilor britanici: "Ştiam că va muri strângându-şi vioara în braţe. Era profund ataşat de acest instrument".
Vioara, un cadou de la logodnica sa, Maria Robinson, avea o micuţă plachetă din argint pe care era gravat un mesaj - "Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria" -, un element care a permis autentificarea instrumentului.
Oamenii de ştiinţă care au examinat instrumentul au ajuns la concluzia că "depunerile şi rugina" descoperite pe vioară sunt "compatibile cu cele cauzate de o imersiune în apa mării", afirmă Andrew Aldridge.
După ce au recuperat instrumentul, autorităţile canadiene l-au expediat pe adresa Mariei Robinson. La moartea acesteia, în 1939, vioara a fost încredinţată Armatei Salvării. Într-o scrisoare de la începutul anilor 1940, un profesor de muzică din această organizaţie umanitară scria: "E practic imposibil să cânţi (la această vioară), cu siguranţă din cauza vieţii sale