Europa este condamnată să meargă până la capăt pe drumul austerităţii pe care Berlinul l-a deschis pentru a scoate Uniunea Europeană din criză, iar acest lucru a devenit evident după ce Germania a venit înarmată la summitul UE de două zile care se încheie astăzi cu un buget „exemplar“ ce promite cel mai mic deficit din ultimii 40 de ani. Însă preţul plătit până acum pentru acest drum este enorm: scăderi economice ameţitoare în ţările cel mai dur lovite de criză şi niveluri record ale numărului de şomeri, în special în rândul tinerilor.
Delegaţia germană a insistat ca termenul de „consolidare fiscală“ să fie menţionat de cel puţin patru ori în concluziile summitului, care a avut ca temă de discuţie stimularea economiei şi reducerea şomajului. În limbajul birocratic de la Bruxelles, consolidare fiscală înseamnă austeritate „orientată spre creştere“ axată mai mult pe reduceri de cheltuieli şi mai puţin pe majorări de taxe pentru reducerea deficitelor bugetare.
Guvernul german dă un „exemplu pozitiv“ de disciplină bugetară cu planuri de a duce deficitul bugetar la zero până în 2015, an începând cu care nu va mai contracta datorii noi, a spus ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble. Germania are toate şansele să-şi ducă planurile până la capăt, deoarece veniturile din taxe sunt la niveluri record, iar investitorii plătesc guvernului pentru a cumpăra obligaţiuni, condiţii de care însă nu beneficiază multe din ţările partenere din zona euro sau din UE, scrie EUobserver.
Va simţi Franţa disciplina Germaniei?
În faţa unor perspective economice mai slabe decât se aştepta şi presat de promisiunile că nu va insista pe austeritate, preşedintele Franţei Francois Hollande s-a văzut obligat să recunoască că Parisul
nu-şi poate atinge ţinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB anul acesta, nivelul tolerat de UE. Indicatorul va fi,