La Bruxelles, liderii europeni au dezbătut ideea austerităţii fără austeritate, pe care unele ţări afectate de criza mai mult ca altele ar vrea s-o pună în aplicare. Viziunea austeră pe care o are Germania şi cea a flexibilităţii, de care ar vrea să dea dovada Franţa au fost marile linii de discuţie. Liderii UE au dezbătut de asemenea ridicarea embargoului militar pentru Siria.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Creşterea economică va veni, în timp şi încet, şi ea nu poate fi forţată mai mult decât mai marii Europei au făcut-o deja. Iată în mare semnalul trimis de preşedintele UE Herman Van Rompuy .
Trebuie atacată problema la rădăcina, ceea ce cere o consolidare bugetară şi una financiare a finanţelor. În paralel este nevoie şi de construirea unei politici de creştere economică de lungă durată.
Dar "guvernele nu pot nici cumpăra şi nici grăbi creşterea economică şi locurile de muncă mai repede ; ele sint un obiectiv de atins , un rezultat pentru care trebuie să continuăm a ne lupta", spunea joi seara Herman Van Rompuy.
Unele acţiuni suplimentare au fost decise fata de cele care se ştiau deja, anume lupta împotriva evaziunii fiscale şi aplicarea unor măsuri inteligente de creştere a locurilor de muncă.
Câteva idei pentru acest termen lung sint expuse din nou : continuarea reformelor structurale bine gândite, toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală, reducerea taxării pentru IMM-uri , reducerea cheltuielilor pe cât se poate, fără a sacrifica domenii vitale ca educaţia şi inovaţia.
La acestea s-ar adăuga şi obiective pe termen scurt.
Franţa şi Germania au evitat înfruntarea deschisă la care ne aşteptam, iar cele doua viziuni se regăsesc în acordul final de la Bruxelles.
Concluziile summitului specifică faptul că este nevoie de creştere economică, date fiind cotele "inacceptabile" pe care le-a