Regele Juan Carlos a avut o înţelegere cu poporul sau: el va fi suveran, iar spaniolii îl vor respecta. Dar acum, că a încălcat ultima parte din negociere, spaniolii de asemenea şi-o încalcă rapid pe a lor, comentează revista germană Der Spiegel. A venit oare vremea să se dizolve monarhia spaniolă? Este întrebarea pe care Der Spiegel o consideră ca urmând, firesc, acestei situaţii. Pe care, de altfel, şi francezii de la Le Monde o văd destul de serioasă, întrebându-se, la rândul lor, dacă monarhia spaniolă va rezista parfumului de scandal care o înconjoară.
Acord tacit acum 30 de ani
Nu este clar dacă înţelegerea este încă valabilă, după toate scandalurile care au avut loc. Dar cu peste 30 de ani în urmă a existat un acord tacit între spanioli şi regele lor: pe de o parte, Juan Carlos trebuia să întruchipeze unitatea unei naţiuni care se lupta să fie unită, iar pe de altă parte, trebuia să asigure că spaniolii nu se vor simţi ruşinaţi de familia lor regală, scrie Juan Moreno în Der Spiegel.
Zdruncinată de scandalul de corupţie care îl afectează pe ginerele regelui, Inaki Urdangarin, tulburată de temerile privind starea sănătăţii regelui Juan Carlos, care a fost supus celei de-a patra operaţii în decurs de un an, criticată de mai multe partide politice, Casa Real (Palatul Regal) este slăbită, notează şi Sandrine Morel pentru Le Monde.
Ce prevedea “înţelegerea”
Juan Carlos, cel puţin de faţadă, trebuia să aibă o căsnicie exemplară şi de preferat fără incidente cu regina Sofia, precum şi să se asigure că fiul sau, prinţul moştenitor Felipe, rămâne departe de necazuri. În schimb, fiecare spaniol urma să stea în spatele regelui şi să-l apere împotriva tuturor criticilor.
Văzut din afară
A existat ceva profund spaniol în acest acord, potrivit Der Spiegel. El a fost aproape o parte din specificul ţării, ca şi preferinţa