Şomer şi patron în acelaşi timp este ideea de la care s-a plecat într-un proiect gândit la Cluj. „Combinatul social de la Câmpia Turzii“ este primul de acest gen din ţară şi este destinat disponibilizaţilor de la Mechel
Muncitorii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii îşi fac propriul combinat social, primul de acest gen din ţară, cu bani de la Uniunea Europeană. Ideea este a directorului Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Concret: 250 de foşti muncitori de la Mechel Câmpia Turzii vor forma o asociaţie, iar fiecare persoană va primi 15.000 de euro, bani din care să vor cumpăra utilaje pentru noua fabrică.
Proiectul a fost depus în numele asociaţiei pe componenta de start-up-uri finanţată de Uniunea Europeană. „Combinatul social de la Câmpia Turzii“ are o valoare de 6,4 milioane de euro, jumătate fiind fonduri europene, iar restul, bani de la Guvern.
Viitoarea fabrică va fi construită pe locul fostelor grajduri ale CAP din Câmpia Turzii şi va produce componente de mobilă pentru concernul suedez IKEA.
Proiectul asigură locuri de muncă pentru 380 de şomeri de la Mechel, disponibilizaţi în perioada septembrie-noiembrie 2012. Dintre aceştia, 250 vor lucra la combinatul social, iar restul vor fi angajaţi, prin acelaşi proiect, la diverse firme din judeţ.
Investitorii ocoleau Câmpia Turzii
Cel care a avut această idee este directorul AJOFM, Daniel Don. „În toamna anului trecut, am văzut ce se întâmplă la Mechel Câmpia Turzii şi am căutat agenţi economici care să investească aici. Firmele mă întrebau ce le iese. Atunci mi-am dat seama că va trebui să atragem altfel investitorii în zona respectivă“, explică Daniel Don.
Cum nu îi era străină finanţarea UE, Don ştia că pe componenta de start-up asociaţiilor li se dau bani frumoşi. S-a apucat de scris proiectul, a făcut şi un parteneriat cu Grupul Chimica, desemn