Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că îşi doreşte ca limba maghiară să fie recunoscută ca o limbă regională prin Constituţie, act fundamental prin care comunitatea maghiară să fie recunoscută ca factor constitutiv al statului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Laszlo Borbely a declarat, vineri, la Târgu Mureş, în faţa a circa 400 de persoane prezente la manifestarea organizată de Uniune cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că există momente în istoria maghiarimii din România când această comunitate şi-a adus "jertfa de sânge".
El a amintit Revoluţia de la 1848, dar şi cea ungară din 1956, "când au fost întemniţaţi mulţi maghiari din judeţ", Revoluţia din 1989 "când au murit, din păcate, şi tineri maghiari şi români laolaltă" şi chiar conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 19-20 martie 1990, "când am avut iarăşi o jertfă de sânge".
Borbely a arătat că trebuie ca zi de zi să se lupte pentru libertate, "care nu este numai libertatea maghiarilor, trebuie să fie libertatea tuturor" şi care "înseamnă drepturi mai multe şi pentru comunitatea maghiară".
El a afirmat că îşi doreşte ca limba maghiară să fie recunoscută ca o limbă regională prin Constituţie, act fundamental prin care comunitatea maghiară să fie recunoscută ca factor constitutiv al statului, aceleaşi idei repetându-le ulterior şi presei, în limba română.
"Am propus şi în Constituţie câteva elemente care ţin de aceste comunităţi. Noi dorim ca în Constituţia României să fie prezente aceste comunităţi care trăiesc aici de sute de ani şi multe comunităţi care împreună cu populaţia majoritară au luptat de multe ori pentru această libertate - să fie recunoscute ca factori constitutivi ai statului român. Dorim ca limba maghiară să fie recunoscută ca o limbă regională, pentru că de fapt aşa şi este, evident, pe lângă limba română, care este limba of