Parlamentarii vor să aducă o nouă modificare a legislaţiei privind modul în care vor fi acordate contractele publice fără licitaţie. Astfel, demnitarii au stabilit de principiu creşterea sumelor maxime până la care autorităţile locale pot atribui contracte fără licitaţie de la 15.000 de euro, cât este în prezent, la 100.000 de euro pentru lucrări, respectiv la 30.000 pentru produse şi servicii.
„Nivelul pieţei de acum, de 15.000 de euro este foarte mic, fărâmiţează în multe din instituţii procedurile de achiziţii publice şi le şi împiedică. Prin creşterea pragului la 30.000 de euro pentru produse şi servicii am flexibiliza această procedură şi am şi creşte probabilitatea de a se utiliza fonduri europene. Pentru lucrări pragul ar urma să fie mărit la 100.000 de euro”, a precizat deputatul PSD Emil Niţă, care este coordonatorul echipei de raportori desemnaţi pentru acest act normativ.
Orice achiziţie ce depăşeşte 5.000 de euro pe SEAP
Acesta a ţinut să subinieze faptul că va fi introdusă şi o măsură ce are drept scop transparentizarea procedurilor de achiziţie publică directă „Vom obliga unităţile contractante să notifice pe SEAP orice fel de achiziţie care depăşeşte 5.000 de euro. Deci venim cu această măsură suplimentară care vine să transparentizeze şi pentru a înlătura orice fel de suspiciune”, a explicat Niţă.
Marţea viitoare, deputaţii din Comisia pentru industrii vor avea o discuţie finală pe amendamentele propuse, iar miercuri dimineaţă este programată o întâlnire „cu mai mulţi factori implicaţi în aceste achiziţii publice”. „Poate săptămâna viitoare la final sau următoarea săptămână urmează să facem un raport final, comun cu Comisia juridică, ce urmează să fie prezentat plenului”, a explicat deputatul PSD.
Guvernul invocă modelul european
Guvernul este de acord cu majorarea pragurilor pentru achiziţiile publice directe. Preşe