Actualul secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului caută soluții pentru implementarea în școli a unui program de genul „Cornul și laptele”
Timp de 8 ani, Carmen Tocală a condus baschetul românesc. Anul trecut a fost pentru câteva luni şefa Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret. Acum e secretar de stat la din nou înfiinţatul Minister al Tineretului şi Sportului. Vorbeşte despre copii şi juniori cu aceeaşi pasiune pe care a pus-o în anii în care a condus destinele baschetului.
EVZ: În perioada în care aţi fost preşedintele Federaţiei Române de Baschet v-a preocupat zona de copii şi juniori.
Carmen Tocală: Am lansat atunci două programe. Unul s-a numit „Să creştem sănătos” şi se adresa copiilor de la grădiniţă. Un copil se poate îndrepta spre sport la 3 ani, iar la baschet la 5 ani. Am fost în grădiniţe din Bucureşti, Otopeni, Ploieşti, Tg. Mureş, Arad, Oradea, Constanţa, Galaţi... „Am montat 727 de panouri în toată ţara”
Cel de-al doilea program?
S-a intitulat ”Educaţie prin sport” şi a constat în montarea de panouri de am colaborat din Bucureşti, Târgovişte , Arad, Timişoara, Oradea, Sibiu, Călăraşi, Alexandria… În total, am montat 727 de panouri. Dar nu doar pentru copii. Şi adulţii joacă baschet în aceste locaţii. De fapt, dimineaţa copiii, dupăamiaza adulţii. Ambele programe le-am derulat cu sprijinul sponsorilor privaţi, nici un ban de la bugetul de stat.
Vin copiii la baschet?
Acum, da. Din păcate, a existat o perioadă din 1990 până prin 2005, când interesul a scăzut. Poate tranziţia pe care am traversat-o cu toţii. Plus că a mai fost ceva: multă vreme în competiţiile dintre licee nu aveau voie să participe jucători legitimaţi la cluburi, caz în care profesorii de sport nu încurajau copiii să meargă la cluburi, dimpotrivă. Dar vorbim numai despre baschet.
4 ore de sport pe săptămână, 30 de minut