Rezultate din practica medicală
Magnifica regină a stupului
Matca (regina stupului) şi albina au o înzestrare genetică absolut identică. Şi totuşi, sunt atât de deosebite! Longevitatea extraordinară a mătcii, funcţia sa de procreare în stup, dimensiunile cu mult mai mari decât ale unei lucrătoare sunt consecinţe doar ale unei hrane speciale, de cea mai bună calitate. Regina stupului primeşte toată viaţa ca unic aliment lăptişorul, impropriu numit de matcă, produs de fapt de către albine. Urmarea: matca este aproape dublă ca lungime. Trăieşte obişnuit 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani. Lucrătoarele nu depăşesc ca durată de viaţă două luni, cu excepţia celor care iernează. Albinele nu au egal în lumea animală, în ceea ce priveşte organizarea socială. La fel, cel mai important produs al stupului, lăptişorul de matcă, nu are echivalent în întreaga lume animală şi vegetală. Se pare că este unul dintre cele mai puternice stimulatoare naturale pentru formarea şi specializarea celulelor stem.
Studii recente
Anul trecut, la Congresul de Apiterapie de la Passau, japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat câteva studii deosebit de interesante pentru vârsta a treia. Unul, făcut pe şoareci, a arătat că administrarea orală de lăptişor de matcă, timp de 9 săptămâni, a condus la creşterea greutăţii oaselor, a cantităţii de procolagen osos şi a cantităţii de cenuşă provenită din arderea oaselor.
Studiul a demonstrat ceea ce se bănuia, din practica clinică medicală umană, că lăptişorul stimulează formarea matricei organice osoase şi mineralizarea ei, fiind util în osteopenie, osteoporoză, fracturi, alte afecţiuni care necesită osificare.
Experimental, s-a administrat şobolanilor lăptişor de matcă oral timp de 7 luni. Hipofiza lor a scăzut semnificativ în greutate, comparativ cu grupul