De fapt trebuia să se discute la Bruxelles despre criza economică și despre creștere vs austeritate. Dar la reuniunea liderilor europeni subiectul principal a fost conflictul cu Ungaria. Din cauza unor controversate modificări de Constituție, Budapesta este amenințată cu sancțiuni financiare. Se vorbește chiar despre suspendarea votului în Consiliu.
Președintele Parlamentului European nu s-a sfiit niciodată să intre în conflict deschis cu liderii europeni. După Silvio Berlusconi în 2003, după opoziția la bugetul Uniunii, Schulz și-a făcut ieri, probabil, un nou dușman: pe premierul Ungariei Viktor Orban. Schulz a cerut în Consiliul European verificarea modificărilor aduse Constituției maghiare în sensul în care acestea ar contraveni valorilor europene sau nu. Dacă se dovedește că da, atunci se impun sancțiuni, a spus Schulz.
Cea mai criticată modificare a Legii Fundamentale este aceea conform căreia judecătorii Curții Constituționale nu mai au dreptul să ia în considerare decizii de dinainte de ianuarie 2012 și nu mai au voie să verifice o lege din punct de vedere al conținutului, ci doar din perspectivă procedurală. Conform articolului 7 al Tratatului European, unui stat membru i se pot reduce finanțările și chiar suspenda dreptul de vot în caz de încălcare a valorilor europene cu condiția ca celelalte state să voteze unanim pentru un asemenea demers.
Premierul Orban a criticat vehement această ipoteză și a cerut liderilor europeni să aducă dovezi pentru acuzațiile formulate. Comisarul European pentru Justiție, doamna Viviane Reding, a spus cât se poate de clar că ia în calcul tăierea fondurilor europene pentru Budapesta.
UE va discuta despre ridicarea embargoului de arme impus Siriei (BBC News)
Astăzi se împlinesc doi ani de la izbucnirea războiului civil în Siria. În acest context, liderii europeni vor discuta la Bruxelles despr