Comisia Europeană a definit o serie de acţiuni menite să combată în întreaga UE practicile comerciale agresive, cum ar fi falsele oferte "gratuite", publicitatea de tip "capcană şi deturnare" la produse care nu pot fi furnizate şi îndemnurile adresate copiilor, arată un comunicat de presă.
La cinci ani de la intrarea în vigoare a Directivei privind practicile comerciale neloiale , Comisia a reexaminat aplicarea acesteia şi a anunţat măsuri de intensificare a procesului de asigurare a respectării normelor, în vederea sporirii încrederii cetăţenilor atunci când fac cumpărături pe piaţa internă a Europei.
Iniţiativa se înscrie în eforturile de stimulare a încrederii consumatorilor, depuse de Comisie în conformitate cu Agenda consumatorului european.
"Cheltuielile de consum reprezintă 56 % din PIB-ul UE, dar lipsa de încredere a consumatorilor atunci când e vorba să cumpere din alte state ale UE înseamnă că nu valorificăm încă piaţa unică la întregul său potenţial", a declarat Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisarul UE pentru justiţie.
Domnia sa a adăugat: "Dispunem de o legislaţie adecvată în materie de protecţie a consumatorilor, însă trebuie să ne asigurăm că respectarea acesteia este controlată mai bine, cu deosebire în cazurile transfrontaliere. Îmi doresc să nu existe nicio toleranţă pentru comercianţii necinstiţi, astfel încât consumatorii să ştie exact ce cumpără şi să nu fie escrocaţi. De aceea este necesară o abordare uniformă pentru asigurarea respectării aceluiaşi set de norme".
F.A. Comisia Europeană a definit o serie de acţiuni menite să combată în întreaga UE practicile comerciale agresive, cum ar fi falsele oferte "gratuite", publicitatea de tip "capcană şi deturnare" la produse care nu pot fi furnizate şi îndemnurile adresate copiilor, arată un comunicat de presă.
La cinci ani de la intrarea în vigoare a Dir