Roşu, ARF: Rămânem optimişti în ceea ce priveşte dezvoltarea acestui produs în ţara noastră şi contribuţia sa la relansarea şi consolidarea economică în anii următori
"Atragerea de noi investiţii externe trebuie să rămână prioritatea numărul unu şi, în acest context, fondurile UE reprezintă una dintre sursele importante şi sigure de bani, cu efecte imediate şi care antrenează alte reacţii pozitive în lanţ în economie"
Piaţa de factoring a înregistrat anul trecut o creştere de 12,8% faţă de 2011, la 2,92 miliarde euro, pe fondul avansului cu 16% a operaţiunilor de factoring intern şi cu 23,5% a celor de factoring de import, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring (ARF), informează Mediafax. În 2011, piaţa de factoring s-a situat la 2,58 miliarde euro. Anul trecut, factoringul de export s-a menţinut la acelaşi nivel cu cel din anul precedent.
Domeniul de activitate cu cele mai importante volume de operaţiuni de factoring intern rămâne cel al construcţiilor, având o pondere de 28,1% în totalul creanţelor cumpărate prin operaţiuni de factoring, cu 2% mai mult decât în 2011. Companiile din sectorul metale, chimicale şi reciclare se află pe locul al doilea, cu 14,7%. Acestea sunt urmate de cele din zona bunurilor de larg consum, cu o pondere de 12,5%, şi de sectorul auto şi echipamente, cu 12,3%. Agricultura şi produsele alimentare se află pe locul al cincilea în topul accesărilor serviciilor de factoring, având o pondere de 10,6%.
În ceea ce priveşte factoringul de export, cele mai multe companii activează în domeniul metale, chimicale şi reciclare, cu o pondere de 51,8% în totalul pieţei, în creştere cu şapte puncte procentuale faţă de 2011. Acelaşi domeniu se păstrează în top şi la factoringul de import, cu o pondere de 28,3%, dar cu o creştere mai consistentă, de 17% faţă de anul anterior. "Rămânem optimişti în ceea ce priveşte de