Ziua Internationala a Somnului, 15 martie, este un eveniment anual organizat in intreaga lume de peste 5 ani. Aceasta reprezinta o celebrare a somnului si un prilej de dezbatere a problemelor importante in legatura cu somnul. Romania sarbatoreste si in 2013 Ziua Internationala a Somnului prin activitati de informare in toate laboratoarele de somnologie din tara.
Ziua Somnului 2013 se desfasoara sub sloganul „Cine doarme bine imbatraneste sanatos” si isi propune sa atraga atentia asupra tulburarilor de somn inregistrate cu precadere la adultii in varsta. Un somn bun este posibil la orice varsta, iar acest lucru are o importanta vitala pentru starea generala de sanatate. Multe din problemele legate de somn pot fi prevenite sau tratate, insa, pe plan mondial, mai putin de o treime din cei care sufera de astfel de probleme cauta ajutor specializat. Si aceasta se intampla in conditiile in care noi toti ne petrecem o treime din viata dormind.
Statisticile estimeaza ca, in Romania, intre 1-3% din copii si adolescenti pot avea tulburari respiratorii in timpul somnului, iar 4-6% din adulti pot avea sindrom de apnee in somn de tip obstructiv in timpul somnului (intre 900.000 -1.100.000 adulti). Toate aceste tulburari pot fi depistate si tratate in cele peste 80 de laboratoare sau puncte de inregistrare somnografica din tara, care marcheaza progresele de la an la an atat din punct de vedere al numarului, cat si la nivelul cazurilor diagnosticate si tratate.
„Somnologia este o competenta, o supraspecializare care, traditional, a fost omologata in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana. Motivele recunoasterii acestei supraspecializari tin de patologia importanta pe care o acopera, de faptul ca salveaza vieti, de contributia pe care o are la reluarea vietii profesionale si sociale a pacientilor care, suferind de tulburari in somn, pot deveni o problema s