Datoria publică a Spaniei a crescut puternic în ultimul trimestru al anului trecut, ajungând la 84,1 la sută din PIB, anunţă Banca Centrală de la Madrid. Această situaţie influenţează negativ dobânzile cu care Spania se împrumută din pieţele internaţionale. În acest timp, Portugalia, şi ea sub asistenţă financiară internaţională, a obţinut din partea creditorilor o amânare de un an pentru reducerea deficitului bugetar.
La creşterea gradului de îndatorare au contribuit în egală măsură şi guvernul central şi cele 17 regiuni autonome, susţine Banca Spaniei. Valoarea datoriei publice spaniole este în acest fel mult peste limita admisă de Pactul de Stabilitate al Uniunii Europene, stabilită la 60 de procente din PIB. Numai anul trecut datoria Spaniei a crescut cu aproape 15 la sută, anunţă oficialii băncii centrale de la Madrid.
Totuşi, datele au şi o parte bună, pentru că guvernul spaniol se aştepta, pentru decembrie 2012, la un nivel de îndatorare ceva mai mare de 84,1 la sută, mai exact 85,3 de procente din Produsul Intern Brut. Datele şi aşa îngrijorătoare şi care sunt luate în calcul de Uniunea Europeană în cadrul procedurii de deficit excesiv, nu ţin cont de împrumutul european de 41 de miliarde de euro, acordat către bancile spaniole în dificultate.
Datele publicate de Banca Spaniei arată că datoria administraţiei centrale – stat şi securitate socială, reprezintă mai mult de 72 de procente din Produsul Intern Brut, faţă de 58 la sută cu un an în urmă. În acest timp, cele 17 regiuni autonome, a căror fragilitate financiară stârneşte temeri comunitare, adună datorii de 18 procente din PIB, şi această valoare în creştere faţă de anul anterior. Restul datoriei publice spaniole îşi are originea în cheltuielile diferitelor municipalităţi. Pe acest fundal, guvernul de la Madrid nu e deloc optimist, în ciuda aplicării unor măsuri de austeritate larg