Economiştii de la Expert-Grup au analizat beneficiile şi eventualele efecte negative ale Acordului de Liber Schimb cu UE. Specialiştii susţin că documentul va crea motivaţii economice şi pentru proprietarii de companii de peste Nistru, contribuind şi la reintegrarea ţării.
Semnarea între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, ca parte a Acordului de Asociere, va avea o serie de implicaţii politice, juridice şi economice, constată specialiştii de la Centrul Analitic Expert-Grup. În opinia experţilor, documentul va avea şi impact geopolitic major, deoarece va reduce influenţa Rusiei în ţara noastră, sporind astfel rolul UE.
Numai că nu Chişinăul decide
„Zona de Liber Schimb va schimba fundamentul juridic al relaţiilor comerciale dintre Moldova şi UE şi va duce la anularea preferinţelor comerciale autonome. Această schimbare va avea un beneficiu important: UE nu va mai putea să retragă ţării noastre concesiunile comerciale, invocând cauze ce nu sunt legate de relaţiile comerciale, de exemplu cele legate de respectarea drepturilor de muncă sau drepturilor omului“, susţine economistul Adrian Lupuşor.
Expertul mai afirmă că semnarea documentului reprezintă şi un risc major, pentru că, astăzi Chişinăul nu poate să garanteze implementarea efectivă, universală şi uniformă a acordului pe teritoriul pe care nu-l controlează. „Republica Moldova poate avea probleme în asigurarea respectării regulilor de origine pentru exporturile efectuate de companiile transnistrene, chiar şi în cazul când acestea sunt înregistrate la Chişinău“, a precizat Lupuşor.
Valentina Popa, inspector din cadrul Serviciului Vamal, în contrazice însă pe expert. Potrivit ei, cel puţin o dată în an vameşii moldoveni inspectează, fără probleme, întreprinderile de peste Nistru. „Cerinţele de origine sunt r