Coreea de Nord a acuzat vineri Statele Unite şi Coreea de Sud că se află la originea unor atacuri informatice "prelungite şi intense" împotriva unor site-uri oficiale, atacuri comise în cursul acestei săptămâni.
O serie de site-uri aparţinând regimului nord-coreean, între care cele ale agenţiei de presă Korean Central News Agency (KCNA), cotidianului Rodong Sinmun şi companiei aeriene Air Koryo au fost aproape inaccesibile începând de miercuri dimineaţa şi până joi seara.
"Serverele de Internet operate de Republica noastră sunt ţinta unor atacuri informatice zilnice, prelungite şi intense", scrie KCNA, subliniind că aceste atacuri coincid cu efectuarea unor vaste manevre militare americano-sud-coreene.
"Nu vom rămâne niciodată inactivi în faţa atacurilor informatice ale inamicului (...), care au atins un grad extrem de iresponsabilitate şi gravitate", a adăugat KCNA.
O sursă de la Phenian, citată de agenţia rusă Itar-Tass, a atribuit aceste atacuri unui "hacker străin puternic".
Supuşi de la cea mai fragedă vârstă propagandei de stat, nord-coreenii trăiesc practic rupţi de restul lumii. Accesul la informaţii neoficiale le este aproape imposibil şi este sancţionat dur.
Internetul este, în realitate, o reţea intranet pe care este accesibilă, unui număr limitat de nord-coreeni, doar informaţia cenzurată din perspectiva propagandei.
O elită privilegiată de câteva sute de persoane, poate până la o mie, beneficiază de un acces nerestricţionat la Internet, potrivit unor experţi străini.
Reţeaua 3G a Coreei de Nord revendică 1,8 milioane de utilizatori, însă nord-coreenii nu pot să efectueze apeluri telefonice în străinătate şi nici să se conecteze la Internet.
Coreea de Nord a acuzat vineri Statele Unite şi Coreea de Sud că se află la originea unor atacuri informatice "prelungite şi intense" împotriva unor site-u