Persoanele care călătoresc în Europa şi au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă se pot prezenta cu acest card la o unitate spitalicească din acea ţară, iar serviciile medicale vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Casa Naţională a reluat tipărirea şi distribuirea către asiguraţi a cardurilor europene de asigurări de sănătate. Aceste documente se eliberează gratuit, la cererea asiguraţilor, şi pot fi folosite numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.
„Cardul European se distribuie persoanelor asigurate, în urma unei solicitări către casa de asigurări sociale de sănătate de care aparţin. După aderarea României la Uniunea Europeana, aveţi dreptul de a primi Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS). Toate persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate în şedere temporară pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza cardul european de asigurări de sănătate eliberat de instituţia competentă din România“, se arată într-un comunicat al CNAS.
Cardul european este valabil şase luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de urgenţă.
„Cardul european se eliberează în termen de şapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la Casa de Asigurări de Sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, iar în cazul în care nu ne încadrăm în acest termen, asiguratul primeşte un certificat provizoriu de înlocuire a cardului european. Acesta se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Persoanele luate în evidenţă la Casă se vor adresa casei de asigurări de sănătate din judeţul în care îşi au domiciliul. Perioada de valabilitate a cardului european este de şase luni de la data emiterii“, a declarat unul dintre reprezentanţii Casei Judeţene d