> Ieri a fost inaugurat oficial la Suceava Centrul de informare publică „Europe Direct – Bucovina”, care funcţionează în structura gazdă a Asociaţiei Grupului Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina Suceava
De ce trebuia oraşului un astfel de centru? Pentru că Suceava este, cel puţin la nivel declarativ, dar şi pe bune, oraş european. Iar informaţiile corecte şi legale spre şi dinspre Europa au devenit vitale de când România a intrat în UE.
Comisia Europeană şi-a arătat, din vara anului trecut, disponibilitatea finanţării unei reţele de informaţii în România denumită „Europe Direct”, astfel că, după selectarea organizaţiilor gazdă, au fost înfiinţate şi funcţionează deja 33 de centre de informare publică de acest fel. În Europa sunt în total 550.
Suceava este un centru junior, care funcţionează în fapt din ianuarie 2013, iar 5 ani de la această dată va fi la dispoziţia cetăţeanului, dar şi a unor instituţii care au ceva de transmis structurilor europene sau care vor să primească informaţii din partea sau în numele acestora.
În două luni, centrul a primit vizita organizată sau întâmplătoare a câtorva zeci de persoane interesate de modul cum pot fi accesate proiectele europene, despre cum se pot obţine fonduri europene pentru diferite activităţi agricole, despre acţiuni de start ale tinerilor pe diferite structuri, pregătiri, programe, iniţiative.
În paralel, reprezentanţii centrului au fost în şcoli şi au vorbit copiilor şi adolescenţilor despre centru, despre misiunea, utilitatea şi posibila lui eficienţă şi despre faptul că structura funcţionează practic ca un ghişeu în care nu o asociaţie, nu un agent economic, nu o instituţie, ci simplul cetăţean poate afla şi transmite informaţii către Europa.
„Suntem o structură apolitică, ce oferă informaţii, consiliere, asistenţă şi răspunsuri la întrebări legate de Uniunea Europea