Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) are pe rolul instanţelor judecătoreşti patru procese pentru recuperarea sancţiunilor acordate firmelor care comercializau etnobotanice în Sibiu. Valoarea cumulată a amenzilor date de CJPC şi pe care comisariatul urmăreşte să o obţină în urma proceselor este de aproximativ 30.000 de lei.
Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Sibiu, Amalia Cindrea, încă din 2010 au fost acţionate în judecată patru firme care comercializau etnobotanice şi care nu au răspuns la sancţiunile date la acea vreme de CJPC, dar, din cauza neprezentării acestora la procese, acestea s-au amânat. Între timp, firmele şi-au desfiinţat şi punctele de lucru, activitatea lor devenind ilegală, dar şi sediile sociale ale firmelor şi au devenit practic firme fantomă.
Instanţa judecătorească a decis citarea firmelor în presa naţională, iar procesele se vor judeca în lipsă, dacă în continuare firmele nu se prezintă.
„Sunt închise toate punctele (de comercializare etnobotanice n.r.) care au existat. Mai mult, suntem în proces cu mai multe firme care au avut spre comercializare etnobotanice. Din păcate, multe nu le putem găsi, a trebuit să le cităm prin presa centrală că şi-au desfiinţat şi sediul şi nu mai sunt de găsit niciunde. În domeniul acesta avem paru procese pe rol. Aveau puncte de lucru în Sibiu, firme cu sedii în judeţul Sibiu n-am avut, erau din sudul ţării, dar nu mai sunt nici acolo. Procesele sunt din 2010, dar nu se prezintă niciodată, acum am făcut procedura de citare prin presa centrală”, a declarat Amalia Cindrea.
Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Sibiu, la nivelul municipiului nu au mai fost sesizări sau constatări că mai există locuri în care se vând substanţe etnobotanice.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) are pe rolul in