Aproape o mie de etnici maghiari au participat vineri, 15 martie, la Cluj-Napoca, la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Un clujean a venit la comemorare cu steagul românesc şi a rămas la toată manifestarea, de la marşul prin centrul oraşului până la depunerea de coroane însoţită de discursurile oficialităţilor.
Evenimentele dedicate comemorării a 165 de ani de la Revoluţia de la 1848 a urmat tiparul celor din anii trecuţi, singura diferenţă constituind-o prezenţa steagurilor României, Uniunii Europene şi drapelul secuiesc. Şi vântul tăios de afară încât aveai impresia că e iarnă, nu martie.
Manifestările au început cu o slujbă religioasă oficiată în Biserica Greco-Catolică „Sfântul Mihail“ din centrul oraşului, apoi cu un marş până la fostul Hotel Biasini pe strada Avram Iancu, unde s-au depus coroane de flori, hotel unde, în 1848, a dormit poetul şi revoluţionarul maghiar Petofi Sandor.
În timpul marşului, care a avut loc în vremea prânzului, s-au intonat cântece religioase şi tradiţionale.
Pe mica scenă improvizată în faţa fostului Hotel Biasini au urcat oficialităţile clujene, preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, şi consulul general al Ungariei la Cluj.
Discursurile oficialilor au scos în evidenţă prietenia care există între cele două popoare şi viitorul comun în Uniunea Europeană, neamintind nimic despre scandalul steagurilor din Secuime. Foto Maghiarii clujeni au comemorat împlinirea a 165 de ani de la Revoluţia de la 1848. Steagul UE, al României şi cel secuiesc au fluturat în premieră alături de cel al Ungariei
Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a afirmat că „nu sabia şi războiul leagă cele două naţii, maghiară şi română, mai ales acum că ambele state sunt membre ale Uniunii Europene şi au un viitor comun“.
„Se vorbeşte prea puţin despre faptul că ungurii şi românii trăiesc împre