Înainte de a planta un pom fructifer, trebuie sa tineti cont de:
1. Clima zonei unde se planteaza pomii respectivi. Nu toate speciile de pomi se pot planta în anumite zone, fiecare pom necesita un anumit tip de clima. Din acest motiv, când plantam un pom fructifer trebuie sa luam în calcul pozitia soarelui, cum bate vântul în zona si astfel stabilim locul unde plantam pomii.
2. Structura terenului unde se planteaza pomii. Este necesar sa aveti în vedere ce specii de pomi se preteaza în zona unde doriti sa plantati pomii. Ideal ar trebui facuta o analiza de sol si consultarea unui specialist.
3. Tipul de pom. Pomii se selecteaza în functie de tipul de fruct dorit. Ideal ar fi ca în curte sa ai toate speciile plecând de la specii extratimpurii pâna la cele tardive, în multe cazuri pomii procurati nu fructifica si acest lucru se datoreaza nu pomului ci necesitatii polenizarii încrucisate. Sunt pomi fructiferi ale caror flori se polenizeaza de la polenul florilor apartinand aceluiasi pom, dar de multe ori nu se întâmpla acest lucru de fiecare data. Din aceasta categorie fac parte piersicii, nectarinii, visinii, prunii. Dar alti pomi fructiferi, necesita polenizarea de la un alt tip de pom: ciresii, perii,merii, nucii, caisii, etc. De aceea, este indicat sa plantati cel putin doua soiuri de pomi fructiferi care înfloresc în aceeasi perioada.
4. Soiul de pom dorit. Este indicat sa va procurati din timp pomii din pepiniere cunoscute, astfel aveti garantia ca nu pierdeti banii si veti avea fructele dorite.
Plantarea pomilor se recomanda a se face toamna, înainte de venirea primului inghet, dar foarte multi planteaza primavara. Plantarea pomilor toamna este recomandata pentru ca sansele de prindere sunt mult mai mari, deoarece solul prezinta în aceasta perioada umiditate suficienta, iar în perioada iernii radacinile au suficient timp sa s