Amânarea semnării contractului-cadru cu unităţile spitaliceşti, a determinat intrarea majorităţii spitalelor din Iaşi în colaps financiar. În această situaţie se află şi Spitalul „Socola“, care nu poate achiziţiona medicamentele necesare din cauza problemelor financiare.
Medicaţia nu se mai administrează corect, pentru că depozitul este aproape gol, iar psihiatrii abia au ce să le mai prescrie pacienţilor. În ciuda faptului că s-au făcut promisiuni legate de bugetul din luna martie, spitalul nu-şi poate acoperi cheltuielile.
„Din păcate, nu există suficiente medicamente pentru a asigura un tratament corespunzător. Spitalul are datorii foarte mari către furnizorii de medicamente şi de materiale sanitare, care datează de anul trecut. Suma se ridică la 3,5 milioane de lei. Iar actul medical este condiţionat de această situaţie dificilă. Nu ştim la ce metode să mai recurgem. Am făcut memorii la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar fără prea mult succes“, a explicat unul din reprezentanţii spitalului.
Plata în funcţie de complexitatea cazului a înjumătăţit valoarea bugetului. Spre exemplu, la Spitalul de Pneumoftiziologie, o intervenţie chirurgicală la nivelul toracelui era decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, la valoarea de 4.400 de lei, dar prin DRG (sistemul de clasificare în grupe de diagnostice Diagnosis Related Groups), aceasta a fost redusă la 1.900 de lei.
„Am avut mai multe discuţii pe tema acestei finanţări pentru a reuşi să ne acoperim cheltuielile. Clasificarea a fost în defavoarea noastră, pentru că au scăzut tarifele extraordinar de mult“, spune purtătorul de cuvânt al spitalului.
Costul zilei de spitalizare cuprinde cazarea, masa şi îngrijirea pacientului şi se numeşte cost hotelier. Acest tarif nu acoperă cheltuielile cu investigaţiile clinice şi intervenţiile chirurgicale, nici consumabilele sau medi