Sesiunea din 2013 a Programului “Rabla” va demară până la jumătatea lunii aprilie, iar Guvernul are în vedere introducerea pentru casare şi a maşinilor cu normă de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Aceasta a lansat sesiunea 2013 pentru Programul LIFE+, un instrument financiar al Uniunii Europene pentru mediu. “Lucrăm la fundamentarea acestui program (Rablă, n.r.), astfel încât să-l putem finaliza la finele lunii martie. Începând cu prima decadă a lunii aprilie va demară implementarea noului concept al programului Rablă.
Sunt o categorie de autoturisme cu normă de poluare Euro 3 care au zece ani pe piaţa auto din România şi acestea vor face obiectul programului Rablă. Orientarea noastră, în momentul acesta, este că voucherul să aibă o valoare de 1.500 de euro, asta ţinând cont şi de faptul că pentru autoturismele electrice dăm un bonus de 2.500 de euro”, a afirmat ministrul Mediului.
Ce impact a avut până acum “Rabla”
La începutul lunii februarie, Brent Valmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) din România, declară că Programul “Rabla”, care a debutat, în urmă cu câţiva ani, pe un trend pozitiv, în prezent “a obosit şi trebuie găsite soluţii de revigorare”. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a alocat, în 2012, pentru Programul “Rabla”, în două etape, 171 de milioane de lei, suma care a permis scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani. În prima etapă a programului, care a demarat în dată de 3 aprilie 2012, au fost alocate 114 milioane de lei pentru casarea a 30.000 de autovehicule, iar în etapa a II-a, începută în 8 august 2012, au fost alocate alte 57 milioane de lei pentru casarea a încă 15.000 de maşini.
Dintre cele 45.000 de tichete aferente acestui program tipărite de AFM şi repartiza