* pirotehniştii ISU Brăila au aruncat în aer, vineri, 19 elemente de muniţie rămase neexplodate din timpul războiului * specialiştii reamintesc că, deşi par inofensive, astfel de proiectile pot provoca accidente fatale, motiv pentru care cei ce le găsesc trebuie să respecte câteva reguli stricte
Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila a organizat şi desfăşurat, vineri, 15 martie, în poligonul de specialitate de la Muchea, o activitate de distrugere a bombelor rămase neexplodate din timpul războiului şi descoperite, în ultimele luni, pe teritoriul judeţului nostru. Au făcut obiectul acţiunii nu mai puţin de 19 elemente de muniţie, dintre care 17 proiectile explozive de diferite calibre şi două lovituri de aruncător. Pentru distrugerea acestora s-au folosit circa 5 kilograme de exploziv.
Paza transportului şi asigurarea perimetrului zonei de executare a misiunii au fost asigurate de către un echipaj al Poliţiei Rutiere, respectiv un echipaj al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Brăila.
Specialiştii ISU "Dunărea" Brăila reamintesc că în momentul descoperirii unor astfel de elemente de muniţie trebuie anunţate de urgenţă autorităţile, adică ISU, Poliţia sau reprezentanţii Primăriei din localitate. Pentru evitarea producerii unor accidente fatale se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte, ridicarea, transportul sau introducerea acestora în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase. De asemenea, elementele de munţie nu trebuie introduse în foc sau tăiate cu fierăstrăul, scule electrice sau cu ajutorul aparatelor de sudură. Proiectilele nu trebuie folosite pentru improvizarea unor unelte, nu trebuie demontate şi nici nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.
* pirotehniştii ISU Brăila au aruncat în a