Specialiştii de la Secţia de Chirurgie I, din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“, se confruntă cu o situaţie dificilă în ultimele luni. Tot mai mulţi bolnavi ajung să fie internaţi în ultimele faze ale bolilor.
Ne referim la persoane care suferă de cancer, în special la nivelul aparatului digestiv. De cele mai multe ori, medicii chirurgi sunt neputincioşi în faţa acestor cazuri, întrucât nu se poate aplica decât un tratament adjuvant pentru a curma suferinţa acestor bolnavi cronic.
Deşi vizita la doctorul de familie e gratuită, bolnavii se tem că vor fi trimişi în spital, ceea ce înseamnă o cheltuială în plus, referindu-se atât la plata analizelor, cât şi a tratamentului, deşi îşi plătesc contribuţiile lunare la stat.
„Ne confruntăm cu o situaţie critică, ba chiar sumbră. Bolnavii vin prea târziu la control şi în majoritatea cazurilor, nu poţi să-i mai ajuţi în niciun fel. În majoritatea cazurilor nu se mai poate interveni chirurgical, ci doar medicamentos. Ca şi patologie, cele mai frecvente sunt tumorile. Românii nu mai au o educaţie suficientă. Sunt oameni care n-au mai fost la medic de ani buni, mulţi ştiu că suferă de o boală şi în ciuda acestui fapt, refuză să apeleze la ajutorul nostru. Am avut pacienţi cu ulcer, pancreatite, cancer care au venit în ultimele stadii şi pentru care n-am putut aplica un tratament“, a spus prof. dr. Ştefan Georgescu, medic chirurg la Secţia de Chirurgie I din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
O cercetare recentă arată că 73,4% dintre români nu merg la medic nici măcar atunci când sunt bolnavi. Femeile se clasează pe primul loc, cu un procent de 74,9%. Chirurgii sunt de părere că nivelul de trai scăzut e vinovat de apariţia acestor afecţiuni.
„Cele mai frecvente sunt tumorile. Principalul motiv pentru care apar sunt nivelul de trai scăzut. Am un pacient de 60 de ani care are o amputaţie de coaps