Căsnicia ar trebui să fie trainică „la bine şi la rău“, dar este o idee bună să te căsătoreşti cu cineva din dragoste, nu pentru că viaţa de cuplu îmbunătăţeşte starea de sănătate.
Acesta este mesajul unui studiu publicat luna aceasta în „Journal of Health and Social Behavior“, citat de revista „Time“ şi care contrazice studiile anterioare care evidenţiau beneficiile vieţii de cuplu. Se pare că într-o căsnicie totul merge bine, până când starea de sănătate a celuilalt începe să se degradeze.
În timp ce studiile care compară starea de sănătate a celibatarilor cu aceea a persoanelor căsătorite arată că primii sunt mai expuşi riscurilor, statisticile sunt similare atunci când membrii ambelor categorii se îmbolnăvesc.
„Căsătoria protejează sănătatea oamenilor“, spune coordonatorul cercetării, Hui Zheng, de la Universitatea de Stat din Ohio.
În cadrul studiului, cercetătorii au investigat 789.000 de persoane care au participat la o anchetă pe teme de sănătate, din 1986 şi până în 2004.
Deşi se bucurau de o stare de sănătate excelentă, celibatarii din studiu se expuneau unor riscuri cu 75% mai sporite de a se îmbolnăvi decât cei căsătoriţi.
Asta deoarece căsătoria, spune Zheng, „îi încurajează pe oameni să menţină un comportament sănătos şi să aibă un scop în viaţă“.
Cu toate acestea, în ciuda acestui efect, pe măsură ce sănătatea oamenilor se deteriorează, partenerul este şi el afectat.
În altă ordine de idei, un studiu separat publicat de un jurnal medical danez arată că homosexualii se numără printre cei mai longevivi oameni . Veştile nu se aplică în cazul femeilor care sunt atrase de acelaşi sex; rata lor de mortalitate a crescut, în special din cauza sinuciderilor şi a cancerului, potrivit aceluiaşi studiu.
Rezultatele confirmă un lucru despre căsătorie : este un pas care, odată făcut, are un impact puternic