Nicicând, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Crucea Roşie nu s-a văzut nevoită să împartă atâtea alimente persoanelor nevoiaşe ca acum. Criza economică a generat o sărăcire în masă a europenilor. Deosebit de dramatică este situaţia în Bulgaria şi Spania, scrie Deutsche Welle.
"Chiar şi pătura de mijloc are, mai nou, nevoie de ajutorul nostru, după ce unul sau chiar doi membri ai familiei au devenit şomeri", explică José Javier Sánchez Espinosa, purtător de cuvânt al Crucii Roşii.
Spre a combate efectele sărăciei şi ale amplorii ei Crucea Roşie Internaţională împarte în prezent alimente în 20 de ţări ale UE. Doar în Spania, aprox. 3 milioane de persoane depind de acest ajutor. Ajutor care constă însă nu doar din alimente ci şi din bani pentru chirie, apă sau curent.
Şi Comisia Europeană este alarmată de consecinţele sociale ale crizei economice. Preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, şi-a propus, ca atare, să abordeze subiectul la summitul UE din această săptămână. Ameninţaţi de o sărăcie de durată sunt, potrivit CE, mai ales tinerii, imigranţii şi persoanele care-şi cresc singure copiii. Politologul Christoph Butterwegge, expert în probleme legete de sărăcie, e de părere că scindarea societăţii din cauza pauperităţii poate fi combătută prin stabilirea unui salariu minim pe economie, care să poată asigura existenţa.
Prăpăstia dintre bogaţi şi săraci ia amploare
De la declanşarea crizei economice în 2008, pericolul alunecării în sărăcie a crescut, potrivit UE, în cam jumătate din statele membre. Dramatică este evoluţia din Bulgaria, unde, în 2011, aprox. 50 la sută din populaţie era ameninţată de sărăcie.
Citiţi şi: HARTA SĂRĂCIEI DIN ROMÂNIA! Moldovenii vor fi mereu cel mai prost plătiți
Apelul Crucii Roşii scoate în evidenţă, odată în plus, diferenţele regionale din c