Iniţiativa are la bază constatarea primarului Marius Stan că, deşi utilizat ca soluţie de compromis pentru organizarea recentei gale de box profesionist, patinoarul a făcut faţă onorabil condiţiilor impuse de World Boxing Organization.
Organizarea galei de box în care Cristian Ciocan şi-a pus în joc titlul european de campion la categoria grea a reprezentat pentru Galaţi oportunitatea de a „ieşi în lume”, din nou, cu o competiţie sportivă, şi încă una cu ecou internaţional, după o absenţă de 13 ani, de când a fost închisă Sala Sporturilor.
Cum primarul Marius Stan n-a vrut să scape o asemenea oportunitate, s-a decis ca organizarea galei să se facă la Patinoar, teoretic un spaţiu impropriu pentru box fiind construit şi dotat pentru hochei şi patinaj. A fost o soluţie de compromis, care a presupus unele amenajări, cele mai importante fiind lucrările de reabilitare şi modernizare a vestiarelor şi grupurilor sanitare.
Potrivit declaraţiilor, de la vremea respectivă, ale edilului, amenajările şi modernizările s-au realizat cu ajutorul sponsorilor, iar organizarea galei de box a fost considerată de către resprezentanţii WBO, prezenţi la Galaţi cu ocazia evenimentului, ca fiind corespunzătoare.
În consecinţă, întrebarea – De ce n-am transforma patinoarul astfel încât pe lângă hochei şi patinaj să poată găzdui şi competiţii din alte discipline sportive? – a venit de la sine şi răspunsul la aceasta este deja este pe cale să devină un proiect interesant.
Cu atât mai mult cu cât, chiar dacă în acest mileniu firma care se chinuie cumplit să finalizeze lucrările de renovare a Sălii Sporturilor (întârzierea fiind în acest moment de patru ani!) ar reuşi să-şi termine treaba, publicul ar avea din nou la dispoziţie doar cele 2.000 de locuri ale unicei tribune. Mult prea puţine pentru a se putea organiza şi găzdui competiţii de anvergură. În plus,