Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a anunţat că până pe 15 mai va finaliza toate actele normative pentru a rămâne doar 8 direcţii regionale de sănătate publică şi 8 servicii de ambulanţă. În urma restructurării, ministrul estimează că se vor desfiinţa 3-4.000 de posturi la nivel naţional.
Eugen Nicolăescu a anunțat sâmbătă că se vor face economii de 50 de milioane de euro la bugetul Sănătății, 20 de milioane de reorganizarea direcțiilor de sănătate publică, iar alte 30 de milioane din reorganizarea caselor de asigurări de sănătate.
Deocamdată ministrul a dat asigurări că nu vor fi foarte multe disponibilizări, cei mai mulți dintre ei vor fi transferați la alte instituții din subordinea ministerului, iar medicii cu experiență vor fi duși în spitale, acolo unde este cazul. O cotă parte, de „oameni nepregătiți” vor fi dați afară.
Prin această reorganizare vor fi opt direcții de sănătate publică regionale, în subordinea cărora vor fi 42 de oficii, urmând că săptămâna viitoare să fie o eșalonare și pe casele de asigurări de sănătate.
Tot de săptămâna viitoare vor începe discuțiile cu factorii implicați pentru a-și da acordul pe această reorganizare, iar până la sfârșitul anului vor fi două agenții importante: Agenția Națională de Programe, care va coordona mai atent programele naționale de sănătate, dar și o Agenție de Achiziții și Investiții, care va ține cont de toate instrumentele medicale care intră pe piața din România să fie în ordine.
„Credem că vom putea face o economie la Ministerul Sănătății, în bugetul ministerului, de circa 20 de milioane de euro şi cu ce estimăm la nivelul Casei Naționale 30 de milioane, în total, 50 de milioane de euro care se vor întoarce la Sănătate. Estimăm că vom reduce din birocraţie circa 3-4.000 de posturi”, a declarat Eugen Nicolăescu.
Ce spun oamenii din sistem
„Din totalul fondului naţional