România exportă în statele africane de la animale vii, la grâu, porumb sau produse de panificaţie. Primele pieţe africane după valoarea exporturilor de produse agroalimentare se cifrează la aproximativ 264 de milioane de euro.
Producătorii autohtoni din industria alimentară şi-au găsit pieţe de desfacere şi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Exportăm în statele africane, dar şi în Asia de la animale vii, la grâu, porumb, ciocolată sau produse de panificaţie.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii pentru ECONOMICA.NET în primele 11 luni ale anului trecut am exportat în cele mai importante pieţe de desfacere din Africa produse alimentare în valoare de aproximativ 264 de milioane de euro, echivalentul a 844.000 de tone de produse.
Cel mai mult am exportat în Egipt unde au ajuns anul trecut peste 512.000 de tone de produse alimentare în valoare de peste 118,6 milioane de euro, în timp ce în Libia am exportat în valoare de 82 de milioane de euro, iar Africa de Sud de 20 de milioane de euro. Produsele autohtone au luat şi calea Algeriei de unde au intrat în ţară în urma exporturilor în jur de 15,2 milioane de euro, în Tunisia am exportat în valoare de 12,3 milioane de euro, în Nigeria de 7,5 milioane de euro, iar în Senegal de 3,2 milioane de euro. Congolezii au consumat din România produse în valoare de aproximativ 4 milioane de euro.
Cu excepţia Egiptului, a Africii de Sud, Algeriei şi Nigeriei de unde importăm produse alimentare, mult sub valoarea exporturilor, din celelate state africane România nu cumpără produse agro-alimentare.
Totuşi, şi România aduce alimente din Africa, principalele ţări din care importăm fiind Mozambic (37,2 milioane de euro), Swaziland (23,8 milioane de euro) sau Sudan (14,6 milioane de euro).
Ce exportăm în statele africane
Relaţiile dintre România şi statele africane se bazează