Orice vizită în Bărăgan întreprinsă de Nicolae Ceauşescu începea şi se termina în mijlocul câmpurilor „Grânarului patriei“. Pentru a impresiona „iubitul conducător“, fermierii apelau la tot felul de tertipuri care mai decare mai inedite.
Merele de „aur“ crescute peste noapte
În timpul unei vizite întreprinse în judeţ, în anii 80, Nicolae Ceauşescu s-a oprit şi la CAP-ul de la Smirna. Pentru că în acea perioadă era secetă, pământul nu fusese foarte darnic cu oamenii.
Ca să îl impresioneze pe „conducătorul iubit“ cu producţia de mere, preşedintele CAP-ului a dat ordin să fie culese toate fructele din pomi şi înlocuite cu altele cumpărate de la aprozar.
A fost nevoie de o singură noapte pentru acest lucru. Oamenii au pus umăr la umăr şi au legat fructele în pomi cu sârmă. Conducătorul a venit, a văzut dar nu a sesizat mişeleasca idee.
„Ceauşescu a rămas plăcut impresionat când a văzut merele frumose şi roşii cum răsar dintre crengile pomilor. A dat mâna cu toţi agricultorii“, spune George Stoian, unul dintre gazetarii ialomiţeni care a relatat fiecare vizită a preşedintelui comunist în Ialomiţa.
Vaci, oi şi capre alese pe sprânceană
În afară de fermele agricole, Nicolae Ceauşescu se interesa şi de soarta zootehniei din Bărăgan. În fiecare localitate, vizita toate fermele de ovine, bovine, procine şi caprine.
Ca să îi demonstreze preşedintelui cât sunt de harnici şi cu câtă sârguinţă cresc animalele, fermierii apelau şi de această dată la trucuri necurate. Aduceau din alte judeţe, animalele cele mai frumoase pentru a se mândri în faţa lui Nicolae Ceauşescu.
„Odată membrii unei ferme zootehnice de la Căzăneşti, dacă îmi amintesc bine, au adus nişte vaci mari tocmai de la Suceava. Ceauşescu trebuia impresionat, nu glumă“, rememorează fostul gazetar, George Stoian.
Mărturii despre „iubitul cond