Opoziţia şi puterea din Consiliul Local s-au jucat, ieri, de-a administraţia. USL a fost lăsat să trântească proiecte uzând de regula celor două treimi, apoi când s-a discutat bugetul, primarul Emil Boc i-a anunţat pe consilieri că majoritatea amendamentelor formulate au fost incluse în bugetul pe anul acesta.
Bugetul oraşului a fost adoptat ieri după trei sferturi de oră de discuţii şi amendamente. Consilierii USL au protestat, anunţând la începutul şedinţei că se vor abţine de la vot pentru că nu au fost consultaţi ci trataţi de pe o poziţie de forţă de tandemul PDL şi UDMR. În final, grupul USL a votat împotriva bugetului propus de primarul Boc.
Consilierii USL a propus ca proiectul de buget să fie discutat de începutul şedinţei de vineri. Propunerea formulată de aceştia nu a fost agreată de colegii de la PDL şi UDMR care deţin majoritatea în Consiliul Local (14 voturi). Aşa că aleşii USL au declarat că se vor abţine de la vot în cazul tuturor proiectelor de pe ordinea de zi. Gabriel Oniga (USL) a explicat că este vorba despre o formă de protest democratică, având în vedere că administraţia înseamnă dezbatere şi consens. La fel, consilierul Ioana Borza a condamnat stilul dictatorial practicat de PDL chiar dacă deţine o majotitatea fragilă, de un vot în plus. "Nu vrem să jignim pe nimeni, dar noi reprezentăm jumătatea din electorat", a mai completat consilierul.
Protestul asumat de USL a dus ca opt proiecte de pe ordinea de zi care aveau nevoie de 18 voturi ca să fie adoptate, să pice la vot. Printre acestea se afla şi cel care viza atribuirea unui spaţiu către Uniunea Artiştilor Plastici. Preşedintele de şedinţă, Csoma Botond dar şi liderul de grup al PDL, Radu Moisin, i-au făcut responsabili pe colegii din USL că votează contra intereselor clujenilor.
Mai mult, experienţa politică a PDL şi UDMR la masa de şedinţe, mai ales că singurul co