O excepţională expoziţie de fotografie, inspirată de sărbătorile sacre japoneze, a fost deschisă la Sibiu, la Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder”, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, şi poate fi vizitată până la 20 mai. «Matsuri şi Kagura. Sărbători şi dansuri sacre în Japonia» structurează, în cele mai mici detalii, cele două tipuri de manifestări ritualice, care nu se remarcă doar prin spectaculozitate, ci exprimă o întreagă istorie a culturii.
Fiecare popor priveşte succesiunea anotimpurilor în felul său. La români, tradiţia îmbină numeroase practici străvechi cu semne de prosperitate, cu felurite repere de interpretare a vremii, criterii cunoscute în special de vârstinici, în timp ce legendele despre cele douăsprezece luni ale anului completează tabloul fascinant.
Vorbind despre tradiţia niponă, “matsuri” denumeşte sărbătorile populare, fiecare având farmecul său, conferit mai ales de o relaţie specială pe care acest popor o are cu anotimpurile. “«Matsuri» - explică Angela Hondru, reputat specialist în cultura şi literatura japoneză, autor al fotografiilor regăsite în expoziţie - însemană viaţă ritualizată, permiţând participanţilor să intre în comuniune cu zeităţile şi spiritele strămoşilor, fiecare sărbătoare de origine şintoistă fiind marcată de etape obligatorii: purificarea participanţilor, purificarea locului şi a obiectelor folosite; chemarea zeităţii la locul sărbătorii prin bătaia viguroasă a tobelor, sunetul gingaş al fluierului sau clinchetul clopoţeilor; aducerea de ofrande de alimente şi dansuri; retragerea zeităţii la sălaşul permanent. În felul acesta se instituie o ordine, sacră în ea însăşi, pentru că ea a pornit timpul. Odată stabilită, ordinea trebuie respectată prin repetare rituală. În felul acesta, ea aparţine eternităţii, recrează trecutul, făcându-l prezent”.
Primăvara se spune că Zeul Muntelui