Elevii de la o şcoală din Praga au ajutat la strângerea a 170.000 de semnături pentru a-l ajuta pe Nicholas Winton să câştige Premiul Nobel pentru Pace. Eforturile lor – şi povestea bărbatului în vârstă de 103 ani – sunt elementele unei poveşti extraordinare.
Miroslava Nemcova, purtătoarea de cuvânt a camerei inferioare a Parlamentului Republicii Cehe, i-a anunţat pe reporteri că doreşte nominalizarea lui Nicholas Winton la Premiul Nobel pentru Pace, relatează „Deutsche Welle“.
Alături de ea se aflau elevii de la o şcoală din Praga. Împreună, tocmai colectaseră 13.000 de semnături. Numărul total de semnături care îl susţin pe Nicholas Winton a ajuns acum la 170.000.
„Nu încercăm doar să strângem semnături pentru a-l ajuta pe Nicholas Winton să câştige premiul Nobel“, a spus Dominika Kourilova, una dintre eleve. „Încercăm să răspândim povestea în toată lumea, deoarece nu oricine o cunoaşte“.
Oficialii cehi l-au nominalizat deja pe Sir Nicholas de două ori. Având în vedere faptul că premiul este decernat numai celor care se află în viaţă, susţinătorii bărbatului în vârstă de 103 ani au puţin timp la dispoziţie. Povestea lui a fost spusă în mai multe documentare, cărţi şi filme şi rămâne una fascinantă.
În 1938, la scurtă vreme după ce Marea Britanie şi Franţa au fost de acord să cedeze Regiunea Sudetă lui Hitler, Nicholas Winton vizita Praga. A fost şocat de starea refugiaţilor. Unii dintre ei erau evrei sau activişti care luptau împotriva naziştilor, veniţi din Austria sau Germania pentru a se refugia în Cehoslovacia. Părea că refugiaţii nu erau ajutaţi cu nimic, iar cei care sufereau erau mai ales copiii.
„Când am ajuns în Praga, ştiam oarecum la ce să mă aştept“, a declarat el pentru DW într-un interviu din 2011.
„Şi când am văzut ce se întâmpla cu o mulţime dintre oamenii care erau împotriva lui Hitler, inclusiv evrei, că îş