TOVARĂŞI, FRUMOASĂ ESTE VIAŢA. Derusificarea ţării, sau anii dezgheţului – cum au fost numiţi mai târziu anii 60-70 – au schimbat faţa ziarelor din România Muncitorească.
Presa sportivă poate fi văzută ca un barometru al uşoarei liberalizări a vieţii cotidiene în anii ‘60 şi începutul anilor ‘70. De la articole care subliniau importanţa înviorării de dimineaţă pe platoul uzinelor, revista ilustrată „Sport” a trecut la reportaje în vestiarele echipelor de fotbal şi la pictoriale în care protagonistele erau mai întâi de toate frumoase: marea gimnastă Elena Leuşteanu, baschetbalistele Mariana Andreescu, Liliana Rădulescu şi Ştefania Basaraba. Mai mult decât atât, şi-au făcut apariţia în paginile revistei de sport, femei frumoase a căror legătură cu sportul era strict matrimonală. Silvia Tănăsescu, soţia fotbalistului Nicolae Tănăsescu (de la Sportul Studenţesc), e numai un exemplu.
Revista „Sport” a surprins momente din viaţa sportivilor dincolo de arene: Ilie Năstase dansând cu soţia, atleta Adela Chivăran citind o carte, într-o după-amiază în Cişmigiu, Gicu şi Gica Dobrin plimbându-şi copilul prin centrul Piteştiului, puţinele după-amieze liniştite ale lui Mircea Lucescu. Foto Presă comunistă cu inserţii de tabloid
O fotografie pe care orice tabloid de azi şi-ar dori-o reprezenta un grup de fotbalişti acoperiţi doar de prosoape, într-un vestiar. Fotbaliştii erau componenţii echipei Sportul Studenţesc iar printre ei se afla şi Mircea Sandu, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal.
Totul s-a sfârşit în a doua parte a anilor '70, când şi presa sportivă a intrat într-o epocă cu totul cenuşie. Marele comentator Cristian Ţopescu îşi amintea, într-un interviu acordat anul trecut ziarului „Adevărul” care a fost apogeul cenzurii şi absurdului în presa de sport de la noi. „Înainte de a comenta finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, Stea