Succesorul lui Hugo Chavez va fi ales pe 14 aprilie. Favorit este chiar cel desemnat de fostul presedinte pentru a prelua puterea, actualul presedinte interimar, Nicolas Maduro.
Exista o putere mondiala care sta cu ochii pe Caracas pentru simplul motiv ca Venezuela este, dincolo de un partener comercial important, un plasament strategic.
Voice of America comenteaza faptul ca Venezuela este o importanta sursa de petrol pentru China, iar moartea lui Hugo Chavez are un impact puternic asupra relatiilor comerciale si diplomatice dintre cele doua state.
Chavez a lasat in urma o tara cu o economie aproape la pamant, in ciuda faptului ca Venezuela ramane un actor major pe piata mondiala a petrolului. Tocmai acest petrol i-a permis lui Chavez sa-si aleaga partenerii astfel incat sa ramana la putere atatia ani.
In noua conjuctura post-Chavez, miza Chinei este de a-si pastra pozitia, avand in vedere ca Venezuela asigura 10 la suta din necesitatile petroliere al acestei puteri.
La moartea lui Chavez, Beijingul a exprimat condoleante si a vorbit despre acesta ca fiind "un mare lider si un prieten al Chinei".
Pe langa faptul ca petrolul venezuelean alimenteaza uzinele chinezesti, guvernul de la Beijing este principalul finantator al Venezuelei. Din 2008 pana in prezent, Banca de Dezvoltare a Chinei, ce apartine statului, a imprumutat Venezuela cu 46,5 miliarde de dolari, reprezentand aproape jumatate din imprumuturile externe ale tarii, potrivit Bloomberg.
Yao Zhongmin, presedintele bancii, a declarat recent ca exista un plan de actiune secundar, in cazul in care investitiile in Venezuela nu sunt profitabile pentru China.
Venezuela livreaza anual 640.000 barili de petrol Chinei, din care 240.000 barili servesc rambursarii datoriei contractate in ultimii ani de la gigantul asiatic. China