SUA modifica programul de aparare anti-racheta si renunta la faza a 4-a, care prespunea amplasarea unor interceptori anti-racheta de tip avansat, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe si in transcriptul unei conferinta de presa a Pentagonului. Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, a declarat pentru HotNews.ro ca "Decizia SUA nu afecteaza in nici un fel desfasurarea si calendarul instalarii sistemului antiracheta de la Deveselu". Reamintim ca implicarea Romaniei in sistemul de aparare antiracheta va avea loc in Faza a II-a.
Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a anuntat vineri intr-o conferinta de presa ca SUA au luat aceasta decizie pentru a se proteja mai bine impotriva potentialelor amenintari din partea Coreei de Nord, in contextul taierilor de cheltuieli aprobate de Congres. Hagel a spus ca taierile bugetare aprobate de Congresul SUA ar fi dus la intirzierea Fazei a 4-a a scutului pina in 2022, iar Pentagonul a decis amplasarea pe teritoriul SUA a interceptorilor ce ar fi trebuit amplasati in Polonia (vezi aici mai multe amanunte despre taierile bugetare majore din SUA intrate in vigoare la 1 martie, in urma lipsei de rezultat a negocierilor Casa Alba - Congres).
Vezi aici un INFOGRAFIC despre functionarea scutului antiracheta
Faza a 4-a a scutului antiracheta american din Europa a fost considerata de Rusia drept cea mai mare amenintare la propriul program balistic.
Un inalt oficial al Pentagonului a declarat sub anonimat pentru Associated Press (via The Inquirer) ca in timp ce Romania si Polonia au fost informate de SUA inaintea anuntului oficial, Rusia nu a aflat decit in momentul conferintei de presa a secretarului apararii.
Implicarea Romaniei in sistemul de aparare antiracheta va avea loc in Etapa a II-a. Ea presupune gazduirea la baza militara de la Deveselu, jud. Olt, de interc