Limbajul de lemn îi pune de multe ori în dificultate pe oamenii legii. Uneori atât de tare, încât cazurile instrumentate şi făcute publice pe site-ul Comisariatului General de Poliţie şi cel al Ministerului de Interne devin, cu sau fără voia autorilor, tare hazlii.
1. „În momentul reţinerii poliţiştii au depistat la el un pistol traumatic cu care ar fi împuşcat“, anunţă lucrătorii Comisariatului General de Poliţie despre împuşcăturile de acum două săptămâni din sectorul Botanica al Capitalei. Când e folosit, pistolul, la fel ca orice altă armă de foc, este deosebit de periculos, putând răni sau chiar ucide o ţintă vie. Aşadar expresia „pistol traumatic“ inventată de către poliţişti este un pleonasm tare hazliu.
2. „Datele preventive demonstrează că ei ar fi plănuit din timp atacul tâlhăresc“. Pentru lucrătorii Comisariatului General de Poliţie, măsurile preventive cu privire la faptele ilegale ale celor căutaţi sunt aplicate după săvârşirea infracţiunilor sau a contravenţiilor, după caz. Altfel nu ne putem explica de ce datele preliminare au devenit, peste noapte, „date preventive“.
3. „Prejudiciul, a fost recuperat în totalitate şi predat părţii vătămate“. Dacă depăşeşti viteza regulamentară pe carosabil, rişti o amendă usturătoare. Ce penalizare merită unii angajaţi de la Interne, pentru că pun virgula între subiect şi predicat?
4. „Conduşi la comisariatul de sector, poliţiştii au identificat persoanele, care s-au dovedit a fi originari din raionul Ocniţa, cu vârstele cuprinse între 18 şi 20 ani“, vedem din nou pe site-ul CGP. E clar, da? Poliţiştii au fost conduşi la comisariat pentru faptele tinerilor din Ocniţa, în vreme ce suspecţii reali au scăpat doar cu o verificare a actelor de identitate.
5. „Imediat la acest apel au reacţionat promt câteva echipaje ale poliţiei care s-au deplasat la faţa locului“. Spontaneitatea poliţiştilor