Pe drumurile judeţene se poate circula şi cu tancul, fără ca Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) să poată interveni. DJADP încearcă de jumătate de an să cumpere trei cântare rutiere pentru a putea amenda transportatorii care depăşesc greutatea maximă admisă pe osie. Deşi contractul a fost semnat încă de pe 10 octombrie, cântarele nu au ajuns nici acum să fie utilizate pe drumurile judeţene. „Am primit un cântar, dar cu softul netradus în româneşte. Am trimis calculatorul înapoi, pentru traducere. Celelalte două cântare nici nu le-am văzut, iar de pe 10 noiembrie calculăm penalităţi de 0,1% pe zi. Suma este deja mare şi o vom reduce din factura care ne-a fost remisă. Sperăm totuşi ca situaţia să se rezolve repede, pentru că noi intenţionam să scoatem cântarele pe trasee de la începutul primăverii”, a declarat Daniel Minciună, directorul DJADP.
Firma Mac 3 SRL din Braşov a câştigat procedura de selecţie organizată anul trecut de DJADP, angajându-se să furnizeze trei cântare rutiere, la un preţ total de 350.000 lei. Conform directorului DJADP, întârzierea cu cinci luni a livrării s-ar datora problemelor financiare ale furnizorului. „Directorul firmei ne-a spus că a avut probleme cu o primărie din Botoşani, care nu i-a plătit un contract. Ne-a cerut nouă să-i plătim primul cântar măcar, probabil ca să poată da avans producătorului pentru următoarele două. Contractul este însă pe trei bucăţi”, a spus Minciună.
Amenzile pentru transportatorii care depăşesc greutatea permisă de structura drumului pot ajunge şi la 60.000 de lei. Simplul refuz de a se supune un camion cântăririi se poate solda cu o amendă de 8.000 de lei. Practic, cântarele DJADP ar putea fi amortizate din şase amenzi.
Pe drumurile judeţene se poate circula şi cu tancul, fără ca Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (D