Cardinalul argentinian Jorge Bergoglio, ales noul Papă, este întruchiparea unei triple premiere la nivel mondial. Este primul Suveran Pontif care poartă numele de Francisc, este primul Papă originar din America Latină şi este primul lider al Bisericii Catolice care trăieşte cu un singur plămân. Dacă primele două „premiere” şi implicaţiile lor au fost clarificate publicului, modul în care Papa Francisc a rămas fără un plămân este încă dezbătut.
Potrivit Associated Press, noului Papă i s-a extirpat un plămân în adolescentă, din cauza unei infecţii. Născut fiind în decembrie 1936, este foarte posibil ca la momentul declanşării infecţiei tratamentul cu antibiotice să nu fi fost disponibil, iar - pentru a proteja pacienţii de viitoare complicaţii - doctorii vremii au decis extirparea plămânului pentru a nu permite infecţiei să se extindă.
„Este foarte probabil să fi fost o infecţie puternică, poate chiar un abces, care i-ar fi cauzat sângerări”, a declarat John Belperio, profesor doctor pneumolog de la Şcoala David Geffen din cadrul Universităţii de Medicină California, din Los Angeles (SUA).
„Dacă a avut o hemoragie severă, singurul lucru pe care îl puteau face medicii este să-i îndepărteze plămânul pentru a opri sângerarea”, a adăugat Belperio.
Problema medicală a cardinalului Jorge Mario Bergoglio, care a luat de miercuri seară numele de Papa Francisc I, a fost dezbătută şi de Ronald Crystal, profesor doctor la Spitalul Presbitarian din New York. Potrivit lui Crystal, majoritatea infecţiilor bateriene nu cauzează daune atât de severe tesutului pulmonar. Totuşi, există anumite bacterii, cum ar fi stafilococul, care pot fi foarte distructive, căci „mănâncă din organele delicate”. Profesorul doctor Ronald Crystal a reconfirmat că în astfel de situaţii medicii nu au de ales decât să extirpe organul sau bucata afectată din ţesut.
În cazul Papei