La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei.
Liderul liberalilor, deputatul Mihai Ghimpu, a spus, după o recentă vizită la Bruxelles, că, în forma sa actuală, Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană riscă să ruineze agricultorii moldoveni, pentru că îi va expune unei concurenţe nedrepte. Despre nevoia semnării acestui document moldo-comunitar vorbim, la acest sfârşit de săptămână. La Bruxelles, a avut loc o nouă rundă de negocieri asupra Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor sale referitoare la Zona de Comerţ Liber, Cuprinzător şi Aprofundat. Astăzi căutăm să aflăm ce ar avea de câştigat agricultura ţării, dacă acest Acord va fi şi semnat.
Un fost ministru, de 15 ani face agricultură. Tudor Slănină este directorul unei companii de procesare a nucilor şi fructelor uscate. Vinde producţia numai peste hotarele ţării, în Austria, Germania, Cipru, Olanda, Grecia. Totuşi cel mai mare importator, spune el, este Franţa, unde ajung 50% din roada pe care o creşte în Republica Moldova.
Tudor Slănină: „Republica Moldova are nevoie de pieţe de desfacere. Toate ţările lumii cer producţie calitativă, competitivă. Ţara noastră trebuie să fie un partener punctual.”
Europa Liberă: Un partener de încredere?
x Tudor Slănină: „Da. Poţi să expediezi producţie de calitate, însă, dacă te-ai abătut de la contract şi ai trimis-o cu două săptămâni mai târziu – respectiv producţia ta este vândută de către cumpărătorul european în altă parte, în Japonia, am avut şi aşa cazuri – şi producţia nu a ajuns la timp, gata, cumpărătorul tău este amendat şi dumnealui îţi înaintează amenzi, în ciuda faptului că ai expediat producţie calitativă.
Deci trebuie să ne conformăm regulilor internaţionale şi să respectăm contractele semnate.