Timbrul de mediu a intrat în vigoare vineri. Adrian Gearap, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, a declarat pentru “Gândul” că timbrul de mediu va taxa maşinile numai în funcţiile de emisiile de dioxid de carbon, iar timbrul va putea fi plătit la un ghişeu unic.
“Timbrul de mediu este urmaşul taxei auto, numai că el vine cu o nouă abordare. Şi anume, va fi calculat în principal în emisia de dioxid de carbon. De ce spun lucrul ăsta? Pentru că vechea taxă era calculată în funcţie de cilindree în proporţie de 70%. Astfel, se crea o dublă impozitare, pentru că şi impozitul pe autoturism calculat de autorităţile locale era calculat tot în funcţie de cilindree”, a spus Adrian Gearap.
Preşedintele AFM a declarat că în maximum 60 de zile şoferii vor avea la dispoziţie un ghişeu unic la care să plătească timbrul de mediu.
“Deja lucrăm la un sistem integrat pentru ca oamenii să se duca la un ghişeu unic. Ca termen, undeva în termen de 60 de zile o să fim gata cu acest nou sistem”, a mai spus Adrian Gearap.
„Normele începând de la Euro 3, Euro 4, Euro 5 au înscrise în cartea de identitate a maşinii emisia de dioxid de carbon, emisia înscrisă de producător. Normele de la Euro 2 în jos vor rămâne să se calculeze la fel cum s-au calculat şi până acum. Sunt norme vechi care nu au avut obligativitatea de a stipula în documente emisia de dioxid de carbon”, precizat Adrian Gearap.
Preşedintele AFM a estimat că şi anul acesta statul va returna 400 de milioane de lei pentru taxa auto încasată, la fel ca şi în 2012. “Taxa de înmatriculare va fi schimbată în permanenţă, la perioade de câţiva ani pentru că vin alte norme. Euro 6 care este în momentul de faţă o normă facultativă va deveni obligatorie în 2015, în locul categoriei euro 5″, a declarat Adrian Gearap.
Citeste mai mult pe RTV.NET
Timbrul de mediu a intrat în vigoare vineri. Adrian