Gazeta prahoveană „Tribuna – culturală, socială şi politică”, numărul 98, din 7 ianuarie 1941, are în pagina a III-a o consistentă rubrică de „Informaţiuni”. În capul rubricii, este publicată o „scrisoare deschisă”, adresată „Domnului Constant. N. Dragomirescu, preşedintele Asociaţiei Presei din Prahova” de către un anume Dimitrie Chiriac, „ziarist Ploeşti”.
Este de remarcat că ai noştri premergători, de acum mai bine de 70 de ani, se organizaseră într-o asociaţie judeţeană a breslei, ceea ce noi, urmaşii într-ale gazetăriei, nici nu am încercat.
Să revenim la scrisoarea lui Dimitrie Chiriac. Acesta anunţă public, prin scrisoarea deschisă, că nu poate primi „calităţile cu care m’aţi onorat şi anume: de membru în comitet şi nici aceia de casier, rămânând numai membru al asociaţiei”. Motivele derobării sunt de natură politică: „am constatat că printre membrii acestei asociaţii se găsesc puţini colegi pătrunşi de noua orientare în care se găseşte azi ţara noastră”.
Peste câteva zile după această ediţie a „Tribunei”, a avut loc rebeliunea şi scoaterea legionarilor în afara legii. Nu avem de unde să ştim dacă ziaristul nemulţumit a revenit la sentimente mai bune faţă de colegii care „nu erau pătrunşi” de „orientarea” legionară. Mai mult ca sigur însă, peste vreo zece ani, Chiriac se va afla în temniţele comuniste.
Dintr-o altă ştire tot cu referire la Asociaţia Presei Prahovene, intitulată „Un om la locul lui”, aflăm că „distinsul nostru coleg Ştefan Nicolaescu din oraşul Târgovişte (??? – nm NH)” care era „redactor de 39 de ani la cotidianul „Universul”, /…/ a fost înscăunat preşedintele Camerei de Muncă din acel oraş”. Se vădeşte faptul că şi în vremurile mai vechi, ca şi acum, câte un ziarist (se pot da sumedenie de exemple, de la Cosmin Guşă la Claudiu Săftoiu) îşi părăsea meseria – iată, chiar şi după 39 de ani! – pentru o funcţie administrat