Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, afirmă că parteneriatul dintre SUA şi România nu va fi afectat de decizia Statelor Unite de a regândi strategia privind scutul antirachetă.
„Nu ştiu de unde s-a înţeles, am văzut unele dezbateri în presă, că programul şi parteneriatul între România şi Statele Unite privind Deveselu vor suferi modificări. Parteneriatul nostru pe programul scutului antirachetă merge în continuare'“, a spus Mircea Duşa, scrie Agerpres. Ministrul Apărării Naţionale a declarat că niciun membru NATO nu i-a decizii pe cont propriu, ci îşi consultă partenerii înainte, cum s-a întâmplat şi în acest caz încă de vineri.
Chuck Hagel, secretarul de stat al Apărării, a precizat vineri că ameninţările posibile din partea Coreei de Nord şi Iranului au dus la ultimele decizii ale SUA, dar şi lipsa de fonduri. Vor fi însă amplasate pe coastele Statelor Unite un număr mai mare de interceptori.
„De asemenea, a făcut precizarea (n.red.: Chuck Hagel) că programul în Europa şi mai ales programul legat de România şi Polonia va continua conform planificării iniţiale şi că elementele scutului antirachetă vor deveni operaţionale, aşa cum s-a stabilit de fapt în documentele de parteneriat pe care le avem cu Statele Unite - încep anul acesta şi se finalizează în anul 2015, faza a doua“, a completat Duşa. „Şi sigur, legat de Polonia, faza a treia, ei sunt într-o altă etapă de amplasare a interceptorilor, cu finalizare şi devenind operaţional în anul 2018.“
„Anularea fazei a 4-a (a sistemului de apărare antirachetă) va oferi posibilitatea unei alte runde de discuţii SUA-Rusia privind reducerea arsenalului nuclear“, a afirmat Tom Collina, director de cercetare la Asociaţia pentru controlul armelor. „Nu am renunţat la nimic deoarece faza a 4-a nu a avut loc oricum. Aceasta este o situaţie reciproc avantajoasă pentru Statele Unite“, a adăugat el. @N