La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis vineri expoziţia temporară cu genericul „Drapelul la români”, care prezintă publicului 37 de replici de steaguri istorice aparţinând colecţionarului col. Petru Costin, din Republica Moldova.
„O incursiune în istorie cu ajutorul drapelelor”
Expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean (CJ) Suceava de Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, etalează replici de steaguri istorice, de la stindardul geto-dacic, la flamurile de luptă şi steagurile domnitorilor Moldovei, până la drapelul mişcării democratice din decembrie 1989.
Deschisă în prezenţa vicepreşedintelui CJ Suceava Ilie Niţă, care a transmis salutul preşedintelui Cătălin Nechifor şi mesajul de susţinere a acţiunilor organizate sub cupola instituţiei muzeale, expoziţia constituie, aşa cum a remarcat muzeograful Cristina Pânzaru, „o incursiune în istorie cu ajutorul drapelelor”.
Subliniind faptul că exponatele aparţin colecţionarului col. Petru Costin, dr. Doina Creangă a făcut precizarea că, pe lângă drapele, acesta colecţionează o mare diversitate de obiecte, de la arme şi uniforme militare, la monede şi chipiuri vamale.
Pasiunea pentru steaguri, aşa cum a mărturisit col. Petru Costin, vine firesc, întrucât şi el este purtător de uniformă, iar „drapelul constituie o mândrie pentru militari”, mândrie despre care a vorbit şi dr. Ion Mareş, care a rememorat momentele când, fiind în armată, era mândru atunci când era în serviciul de gardă la drapelul unităţii.
De la stindardul geto-dacic, la drapelul mişcării democratice din decembrie 1989
Petru Costin a spus că a început cu colecţionarea steagurilor comuniste, adunând cca. 300 de drapele, iar apoi a fost preocupat de steagurile istorice, primul pe care l-a realizat, ca replică reuşită a originalului, fiind steagul d