Potrivit unui proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului, opt autorităţi regionale de sănătate publică vor avea în subordine 34 de Oficii judeţene de sănătate publică (OJSP). Desființarea DSP-urilor și a caselor de sănătate ar aduce haos în sistem. Variante mai rezonabile ar fi restructurarea lor sau trecerea în subordinea autorităților locale.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, susține că desființează DSP-urile pentru a proteja cetățeanul. „Puteți să spuneți reorganizare, dacă nu vă place desființare. Din păcate în ultimii ani ne-am obişnuit să nu spunem lucrurilor pe nume. Să vorbim în parabole. Reforma în sănătate nu mai poate fi amânată. Anul 2013 va fi anul schimbărilor radicale. Ceea ce începem acum este un prim pas. Reforma nu se face în interiorul grupurilor, ci de noi numai în interesul cetăţeanului”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul Sănătății nu știe realitatea: Birocrația, mai mare la Centru decât la județ
În timp ce Ministrul Sănătății susține că scopul său este micşorarea democraţiei, şi să creştere accesul cetăţenilor la accesul autorităţilor pe plan local şi regional, scrie Evenimentul zilei
„Unui pensionar care să i se asigure calitatea de asigurat are nevoie de talonul de pensionar, cu toate acestea autorităţile îi cer toate documentele posibile şi imposibile. Noi putem aduce bani în sănătate dar dacă nu sunt controlaţi nu ajută la nimic”, susține acesta.
În realitatea, la nivel județean este deajuns talonul de pensie ca dovadă, atât la Casa se Sănătate- cât și atunci când un pensionar merge la spital. Încercând să atragă pacienţii de partea sa, ministrul a declarat că nu mai vrea să finanţeze funcţionari „care îi omoară pe oameni cu birocraţia”. „Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi