Unele dintre cele mai frumoase oaze ale naturii, ostroavele care găzduiesc mii de specii de păsări, animale şi plante ocrotite de lege, dar neexploatate turistic, se găsesc pe Dunăre. Doar cei care deţin o barcă se încumetă să viziteze aceste frumoase insuliţe create pe fluviu. Zeci de pelicani, pescăruşi, şoimi şi alte specii rare de păsări trăiesc în raiul conferit de insule.
Pe insule putem găsi chiar vestigii istorice, precum cele de pe ostrovul Păcuiul lui Soare. Aici pădurea ascunde ruinele cetăţii bizantine Vicina, construită în anii 971-972 d.H. Un loc romantic, plin de istorie cu un peisaj fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit se afundă în apele nemiloase ale Dunării. În unele dintre aceste locuri, sălbăticia şi vegetaţia abundentă te duc cu gândul că piciorul omului nu a călcat pe acolo de zeci de ani. „Este un loc de vis, ireal. Nici nu-ţi vine să crezi că pot există astfel de minunăţii. Am venit într-o drumeţie, la recomandarea unor prieteni. Este magnific!“, a spus Daniela Alexandru, studentă.
Muncă titanică
Cu toate acestea, deşi este cea de-al doilea sit ca mărime şi potenţial arheologic din ţară, acesta se afundă apele Dunării. Locul reprezintă, după Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cel mai important aşezământ din secolul IX, ca mărime şi importanţă arheologică. „Reconstituirea unei părţi din cetate necesită o muncă titanică, iar sumele ce ar trebui alocate ar bloca celelalte şantiere arheologice din ţară pentru cel puţin trei ani“, susţine Oana Damian, arheolog la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi. Specialistul nu crede că se poate salva ceva din cetate, mai ales că mare parte din aceasta se află de sute de ani sub apele Dunării.
Cum ajungeţi
Insula se află la aproximativ o oră de mers cu barca de municipiul Călăraşi. Se poate ajunge cu maşina, pe DN3, dacă veniţi de la Bu